Altijd geholpen door specialisten
Verstand van zaken
100% betrouwbaar
27-02-2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer moet je hardware vervangen?

De technische levensduur van een server is gemiddeld 4 tot 5 jaar. Na 4 jaar neemt de kans op defecten toe. Met name de draaiende onderdelen - zoals ventilatoren en harde schijven - zijn hier gevoelig voor. Hoe langer je een server laat draaien, hoe groter de kans op een storing.

Helaas hebben we geen glazen bol waarmee we de levensduur van je hardware kunnen voorspellen. Dit verschilt per type apparaat en het gebruik ervan. Wel weten we dat veel fabrikanten 3 tot 5 jaar ondersteuning bieden op hun hardware. Daarnaast spelen ook het merk, het besturingssysteem, de resterende capaciteit van de aanwezige opslag en het processor- en geheugengebruik mee bij de beoordeling van de verwachte levensduur.

Als jij je afvraagt of hardware vervangen moet worden, kun je alert zijn op het volgende:

Is je antwoord op één of beide vragen ja? Dan is het tijd om na te denken over het vervangen van de hardware.

De IT-afdeling heeft een belangrijke, signalerende functie bij het vervangen van hardware. Hier zullen ze als eerste merken dat de hoeveelheid klachten uit de organisatie toeneemt. Defecten en trage hardware heeft direct gevolgen voor de productiviteit van de medewerkers. Door het tijdig vervangen van de hardware voorkom je onherstelbare defecten en zorg je dat medewerkers snel en efficiënt blijven werken.

Voorbeeld: wanneer moet je een server vervangen?

De technische levensduur van een server is gemiddeld 4 tot 5 jaar. Na 4 jaar neemt de kans op defecten toe. Met name de draaiende onderdelen - zoals ventilatoren en harde schijven - zijn hier gevoelig voor. Hoe langer je een server laat draaien, hoe groter de kans op een storing.

Complete processen van een bedrijf draaien op IT-systemen. Hierbij zijn veel medewerkers afhankelijk van de kwaliteit van o.a. de server. Met tijdige vervanging voorkom je dat een complete afdeling - of misschien wel het hele bedrijf - plat komt te liggen.

De ontwikkelingen op het gebied van IT gaan razendsnel. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn de nieuwste servers vele malen energiezuiniger en krachtiger dan die van enkele jaren geleden. Vervanging kan ook en interessante keuze zijn vanuit duurzaamheid en besparing.

Wat valt er onder hardware?

Alle tastbare componenten van bijvoorbeeld een computer of server vallen onder de hardware. Denk hierbij aan het beeldscherm en de muis. Maar ook de onderdelen die je niet ziet zoals de harde schijf en het moederbord.

Hardware vervangen: dit levert het op

Vervang op tijd de hardware binnen je organisatie. Hoe ouder de hardware, hoe groter de kans op calamiteiten en het risico dat bedrijfsprocessen stil komen te liggen.

Vroegtijdig hardware vervangen lijkt misschien een kostbare investering maar kan juist een kostenbesparing opleveren. Dit zijn de belangrijkste voordelen als je hardware tijdig vervangt:

Heb je vragen over het al dan niet vervangen van hardware?

Goede hardware zorgt voor continuïteit binnen je bedrijf. Heb je na het lezen van dit artikel nog twijfels over de hardware binnen jouw organisatie? Of wil je advies om je hardware te vervangen? Neem vrijblijvend contact  met ons op.

© Copyright Init3
chevron-down