Altijd geholpen door specialisten
Verstand van zaken
100% betrouwbaar
08-05-2024
Leestijd: 3 minuten

Het einde van Windows 10 en de gevolgen voor jouw onderneming

Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows 10. Een verandering die impact heeft als jouw bedrijf van dit besturingssysteem gebruikmaakt. Vanaf 14 oktober 2025 zul je namelijk geen actieve ondersteuning en beveiligings-updates meer ontvangen.

Oktober 2025 lijkt nog ver weg maar het is raadzaam om nu alvast na te denken over een oplossing. Daarom zetten wij de meest gestelde vragen over het einde van Windows 10 en de overstap naar Windows 11 voor je op een rij.

Wat betekent End of Life (EOL) voor Windows 10?

End of Life (EOL) voor Windows 10 betekent dat Microsoft officieel stopt met het ondersteunen van het besturingssysteem. Gebruikers zullen vanaf 14 oktober 2025 geen updates meer ontvangen. Dit geldt onder andere voor de kritieke beveiligingsoplossingen, nieuwe functies en technische ondersteuning.

Windows 10 wordt kwetsbaar als er geen beveiligingsupdates worden uitgebracht. Het systeem wordt daarmee vatbaarder voor recente virussen, malware en andere criminele bedreigingen.

Doordat het besturingssysteem niet meer wordt geupdated zul je naar aller waarschijnlijkheid op termijn, ook problemen gaan ondervinden met nieuwe(re) software en hardware. Ontwikkelaars en fabrikanten zullen hun producten ontwikkelen voor de nieuwste versies van Windows.

Hoe lang kan ik Windows 10 nog gebruiken?

Windows 10 is ook na 14 oktober nog te gebruiken maar neem dit besluit weloverwogen. Het is technisch gezien mogelijk om Windows 10 te blijven gebruiken maar je kunt geen aanspraak meer maken op technische ondersteuning, software updates en beveiligingsoplossingen. Je systeem zal kwetsbaarder zijn voor virussen, malware en andere cyberdreigingen. Ook kunnen nieuwe soft- en hardware incompatibel zijn met Windows 10.

Om zeker te zijn van een veilig en efficiënt besturingssysteem adviseren wij onze klanten om te upgraden naar Windows 11. Windows 11 is ontworpen om jouw gevoelige gegevens te beschermen en het voorkomen van malware-infecties en ransomware-aanvallen.

Wil je Windows 10 blijven gebruiken? Neem dan extra maatregelen. Je hebt de mogelijkheid om je installatie in te schrijven voor het ‘Uitgebreide beveiligingsupdates (ESU)-programma’. Via een jaarlijkse abonnementenservice blijf je dan toch essentiële beveiligingsupdates ontvangen. De informatie over dit programma is momenteel (mei 2024) nog beperkt. Wij verwachten op een later tijdstip meer details over de abonnementen en prijzen.

Wat zijn de systeemvereisten voor Windows 11?

Besluit je over te stappen van Windows 10 naar Windows 11? Check dan als eerste of jouw pc’s hier geschikt voor zijn. Meestal is je PC wel geschikt voor een upgrade naar Windows 11. Samen met nog enkele veelgestelde vragen heeft Microsoft hier een pagina voor ingericht, bekijk deze hier.

Let op! Deze “veel gestelde vragen” kunnen wijzigen. Wil je zeker weten dat je systemen klaar zijn voor Windows 11? Bel voor advies met onze supportafdeling.

Wat moet ik doen bij de overstap naar Windows 11?

Als je overstapt naar Windows 11 dan is het slim om een IT-professional mee te laten kijken. Dan weet je direct of jouw systemen geschikt zijn en welke stappen je moet volgen. Ook wordt er gekeken of de software en apps die je gebruikt geschikt zijn voor het nieuwe besturingssysteem.

Ga je zelf aan de slag? Dan kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: maak altijd een back-up van je gegevens voordat je aan de overstap begint. Voorkom dataverlies door het opstellen van een back-up plan. Kijk ook goed naar het moment waarop de overstap van Windows 10 naar Windows 11 doorvoert. Je wilt zo min mogelijk downtime en een soepele overgang.

Na de overstap kan het slim zijn om je medewerkers wegwijs te maken binnen Windows 11. Wat is er veranderd? En hoe verandert het nieuwe besturingssysteem de productiviteit? Een training kan op zo’n moment handig zijn.

Hulp bij de overstap naar Windows 11

De overstap van Windows 10 naar Windows 11 is voor veel organisaties een omvangrijke stap. Wij kunnen ons voorstellen dat je hierbij hulp kunt gebruiken. Ons team met IT-specialisten staat voor je klaar om je te ondersteunen. Neem nu contact met ons op.

 

© Copyright Init3
chevron-down